10 Nisan 2008 Perşembe

DERÎK NASIL GELİŞİR

Evet, Derik nasıl gelişir?
Derik’in zenginleşip gelişememesinin bir kaç nedeni vardır belki?
Fakat bir nedeni var ki, çok basit esnaf kurnazlığındandır (!) Yani, sadece günlük kazancı düşünen ve bunu kar sayan bir esnaf ve sanatkâr anlayışı Derik’e zarar ettiriyor.
Derikli ve Derik’in köylüsünden çok duydum; “Derik’te her şey çok daha pahalıdır.” Yâda “Esnafı bizi kazıklıyorlar” Veya “Derik’te Sanatkâr mı var Onun için Derik’e gitmiyoruz Resmi işimiz olmasa Derik’e hiç gitmeyiz” diye.
Dolayısıyla, Derikli ve Derik’in köylüleri Derik de Alış-veriş yapmak istemiyorlar yâda yapmıyorlar. Eşyasını, getirip Derik’te yaptırmak istemiyorlar. Ve büyük ölçüde de yapmıyorlar.

Hakikaten iki Liralık bir malı üç Liraya mı satıyorlar? Sanatkârı üretemiyor mu? Yâda tamirci sadece günü kurtarma telaşında mı? Bunlar doğru ise ki, doğru olduğun kanısındayım. Yani Üretim olmazsa, yapılan hizmet çok pahalı ise ve her hangi bir eşya iyi yapılamazsa, bunlar kötü reklâm olarak Derik’in aleyhine işler. Yani, kim neden Derik’e gelsin diye düşünmek lazım? Haliyle, durum böyle olunca Memleket zenginleşip gelişemez.

Derik’in içinden de çevredeki köylüler de Kızıltepe’ye, Viranşehir’e ve Diyarbakır’a gidip Alış-Verişini yapıyorlar. Hâlbuki Derik’e ne kadar çok kişi gelir ise, Derik Esnafının kazancı da O denli artacaktır.
Esnaf ve sanatkârlarımız şunu düşünmelidirler; Derik’e ne kadar insan-müşteri çekersek kazancımız katlanacaktır. Ve de Mümkün mertebe Deriklinin de parasını Derik’te tutarsak, o zaman büyük kazanç elde ederiz diye.
Eminim Esnaf böyle düşünürse, batıya mevsimlik işçi olarak giden hemşehrilerimiz, kazandıklarını batıda değil de, gelir Derik’te harcarlar. Bu da Derik’in gelişip zenginleşmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Hâlbuki günlük kazançtan çok, uzun vadeli kazanç esas alınmalı. Kazanç bir Esnafın değil, her Esnafın, her Deriklinin kazancıdır. Her Derikli; Günü, günlük yeti’sini karşılayan bir kazanç, kazanç saymamalı. Daha çok hizmet anlayışı ve uzun vadeli düşünerek mesleğini icra etmelidirler. Esnaf, daha ucuza mal-hizmet satmalı, çevre ilçeler ile rekabet etmelidir.
Esnaf ve Sanatkârın üretken ve Dürüst olmalı, yaptıklarını ucuza satmalılar.
Ve her Derikli, mutlaka Derik’te parasını harcamalıdır.

Her yerde çekememelik olabileceği gibi Derik’te de var. Her ne kadar iyi bir şey değilse de maalesef var. Ama başkaları zengin olacağına benim hemşehrim olsun anlayışına sahip olmalı. Bir şey daha var ki, Derik‘ de harcadığımız paranın bize geri döneceği kanısıdır! O halde birbirimizi kıskanmamıza da gerek yoktur.

Bununla ilgili bir örnek vereyim!
Son yıllarda Urfa’da deyimleşen bir söz vardır “Antep’li gibi mi olacağız” diye. Daha çok Sanayi ve Esnaftan söz açılınca bu söz kullanılıyor. Nedir bu “Antep’li gibi mi olacağız” sözü?
Vakti zamanında; Antep’liler seyahat’e çıktıkları vakit, kaç gün kalacaklar ise, kendilerine yetecek kadar, yiyecek, giyecek vs. Antep’ten alır öyle yola çıkarlarmış. Tek amaçları da paralarını Antep’te harcamakmış.
İşte Antep ortada! Sanayisi, Zenginliği, Altyapısı ve Üstyapısı ile mükemmel bir şehir olmuştur. Parasını sadece Antep’te harcayan Adamın, Antep Sanayisinde katkısı çok, çok büyüktür.
O gün O Adam sıradan bir Esnaf idi belki de? Ama bugün O Adam veya Adamlar, dev sanayi kuruluşların sahipleridirler. Gelin biz Deriklilerde Antep’lileri örnek alalım.
Memleketimize sahip çıkalım. Düşüne biliyor musunuz; Derik’in Yirmi beş - otuz bin Nüfusu ile bir matbaası bile yok! Bu da, ne kadar geri olduğumuzu gösteriyor!

27.02.2006
Derik Açılım gazetesinde yayınlandı

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bloğunuzdaki bilgileri ekibimizce cok beğeniyoruz ve arkadaşlarımızada tavsiye ediyoruz. sorunlarınız için sizide Ucuz laptop sayfamıza bekliyoruz.

Adsız dedi ki...

Bloğunuzdaki bilgileri ekibimizce cok beğeniyoruz ve arkadaşlarımızada tavsiye ediyoruz. sorunlarınız için sizide Ucuz laptop sayfamıza bekliyoruz.